Skip to main content

Android

Bugün Android hakkında başlangıç bilgileri vereceğim.

Günümüzde Android bizlere yeni uygulamalar geliştirebileceğimiz, fikirlerimizi yavaş yavaş biraz daha somut hale getirebileceğimiz akıl almaz fırsatlar sunuyor.Androidin simgesi bana eski hantal teknolojiyle savaşan ve onu alt eden, güçlü kuvvetli bir robot anlamını veriyor..

Bilinen gerçek ki günümüzde kameralar, video oynatıcılar , gps sistemleri, dokunmatik ekranlar ve daha nice çok yönlü cihazlar aldı başını gidiyor.Peki Android’den önce bu kameralar video oynatıcılar GPS sistemleri yok muydu?

Çok fazla uzağa gitmeden sadece 15 yıl öncesine 90′lara gidersek insanlık mobil cihazlara o kadar yabancıydı ki. Fakat yavaş yavaş ihtiyaçlarımız çoğalmaya başladı.Haberleşme ihtiyacı dinamik hale geçmeye yöneldi,çağrı cihazları boy göstermeye başladı.Ve mobil devri yavaş yavaş başlamış oldu.Firmalar koca koca telefonlardan başlayıp küçük küçük telefonlara yol almaya başladı.İnsanlık adeta teknoloji delisi olmuştu.Her çıkan telefonun özelliği donanım olarak aşağı yukarı aynı olsa da yeni tasarımlar insanları cezbediyordu.

Fakat bu mobil cihazları alıyorduk kullanıyorduk.Nasıl çıkarsa o şekilde alıp kullanıyorduk.Bir şey eksikti ama ne ?

Yine böyle bizim gibi yazılım meraklısı üstadlarımızın birinin aklına bu eksik geldi sanırım.” Neden aldığımı telefonu isteklerime göre değişltirmeyeyim?”

İşte Android bebeğin dünyaya gelmesini sağlayan bu sorulan sorular olmuştur..

Bebek robotun dünyaya gelişini anlattıktan sonra şimdi nedir bu Android sorumuza dönelim.

Öncelikle bu Android platformunun desteğini sağlayan Google amcamızdan bir mühendis Andy Rubin şu şekilde tanımlıyor Android’i;

“Mobil birimler için gerçekten açık ve kapsamlı ilk platform.Mobil yenilikçiliğe engel olan sınırlar olmaksızın,bir cep telefonunda çalışmak için tasarlanmış bütün yazılımlar..”

Bence gayet yeterli bir tanım yapmış.Fakat biz basitçe android’in hangi bileşenlerden oluştuğunu söyleyelim:
Mobil cihazlar için ÜCRETSİZ , açık kaynak bir işletim sistemi.
Mobil uygulamalar yaratmak için bir açık kaynak geliştirme platformu
Android işletim sistemini ve bu işletim sistemi için oluşturulmuş yazılımlarla çalışan cihazlar , yani mobil cihazlar.
Android ilk olarak 23 eylül 2008 yılında 1.0 sürümüyle piyasaya sunuldu.ve her sene düzenli olarak güncellemesini
1.1
1.5(Cupcake)
1.6(Donut)
2.0/2.1(Eclair)
2.2(Froyo)
2.3(GingerBread)
3.0(Honeycomb)
4.0(Ice Cream)
4.1(jelly bean)

şeklinde aldı.Ve her güncellemesine alfabetik olarak şeker bir isim koydu.

Android’in özellikleri
Handset Çizimler

Sistem , VGA , 2D grafik arşivler , OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.

Depolama

Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.
Bağlanabilirlik

Android ,GSM , Bluetooth , EDGE ,3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.

Mesajlaşma

Hem sms hem de mms desteği vardır.

Web tarayıcısı

Android’in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit Application Framework üzerine kuruludur!

Medya destekleri

Android, MPEG-4 ,MP4 , H.264 , MP3 ve ACC , AMR ,JPEG , PNG , GIF gibi ses , video ve resim formatlarını da desteklemektedir.

Ek Donanımları

Android , Anti-titremeli video-foto kameraları, touchscreens , GPS , pusulalar, ivme ölçerlerde son derece kabiliyetlidir.

Comments

Popular posts from this blog

Bluetooth ile Telefonda Multiplayer MineCraft Oynama

    Bugün Google Play'deki Bluetooth Chat isimli uygulamamın yorumlarına bakarken dikkatimi çeken bir kısımdan bahsedeceğim. Bir kaç yorumda gördüğüm minecraft PE hakkındaki konuşmaları araştırınca bluetooth mesajlaşma uygulamasını kullanarak minecraft'ı multiplayer olarak oynadıklarını gördüm. Peki nasıl yapıyorlar bu işlemi ? Öncelikle burada uygulama ile bluetoothlar eşleniyor ve telefonlar oyun için hazır hale getiriliyor. Daha sonra ise yerel olarak iki telefon birbirine bağlı olduğu için uygulamaya giriş yapılarak oynanabilir. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki video'yu izleyiniz.

Exceldeki tüm satırlara istenen sql uygulamak

Sql oluştururken sık karşılaştığım durumlardan biri verilerin excel olarak verilmesiydi. çoğunu excel üzerinden macro yazarak tüm satırlara uygulamak ile çözdüm. Sonra kendi kendime dedim ki bunu daha basit hale getiremez miyim ? Java FX kullanarak bir arayüz oluşturdum. istenen sql i template olarak yazdıktan sonra tüm satırlara uyguladıktan sonra sql olarak çıktı veren bir program yazdım. Github üzerinde açık kaynak olarak paylaştığım bu jar dosyasına buradan erişebilirsiniz. Çalışma mantığı oldukça basit istediğiniz excel dosyasını upload butonu sayesinde ekliyorsunuz. Text alana sql template 'inizi yazıyorsunuz ve convert dediğinizde sql 'iniz oluşuyor istediğiniz konuma kaydedebiliyorsunuz. Örnek ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.

Zimbra 8.6 Ubuntu Server Kurulumu

Gereksinimler: Ubuntu Server 14.04 - 64bit root yetkisi 25 GB Depolama 4 GB Ram Bu kurulumda kullanılacak bilgiler: Domain : gurkancak ir.com IP     : 192.168.1. 11 Mail   : mail. gurkancakir.com   1) apt-get install libgmp10 libperl5.18 unzip pax sysstat sqlite3 dnsmasq wget Gerekli paketleri yükledikten sonra DNS server'i konfigure edelim. 2) nano /etc/hostname 2. maddedeki kodu girerek içerisini silip mail. gur kancakir.com  yazıyoruz. 3)  nano /etc/hosts 3 . maddedeki komutu girerek içine  192.168.1.11 mail.gurkancakir.com mail   satırı nı girere k kaydedip çıkıyoruz. 4) nano /etc/dnsmasq.conf  komutunda ise  server=192.168.1.11 domain=gurkancakir.com mx-host=gurkancakir.com, mail.gurkancakir.com, 5 mx-host=mail.gurkancakir.com, mail.gurkancakir.com, 5 listen-address=127.0.0.1   yazıp kaydediyoruz. 5) sudo reboot diyerek yeniden başlatıyoruz.  6) wget https://files.zimbra.com/downloads/8.6.0_GA/zcs-8.6.0_GA_1153.UBUNTU14_64.20141215151116.tgz tar -